Tijdens de rellen die woensdagavond (lokale tijd) plaatsvonden in de Amerikaanse staat North Carolina zijn 44 mensen gearresteerd. Negen burgers raakten gewond.

Dat heeft politiechef Kerr Putney van de stad Charlotte donderdag gemeld tijdens een persconferentie.

Betogers en de politie botsten voor de tweede maal deze week. Mensen gingen de straat om nadat een 43-jarige zwarte Amerikaan werd gedood door een eveneens zwarte agent. Het incident vond plaats op een parkeerplaats op de universiteitscampus.

De situatie liep uit de hand toen betogers tijdens de protestmars agenten omsingelden. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels om de betogers uiteen te drijven.

Video: Opnieuw protest na schietincident in Verenigde Staten

Rellen in North Carolina na schietincident in Verenigde Staten
Rellen in North Carolina na schietincident in Verenigde Staten

Vuurwapen

Het slachtoffer zou met een vuurwapen in zijn hand zijn uit de auto zijn gestapt, waarop hij werd beschoten. De politie stelt dat het wapen dat de man bij zich had op de plek van het schietincident is gevonden.

Volgens de dochter van het slachtoffer was haar vader echter niet gewapend. 

De politie wil vooralsnog de opname van de schietpartij niet vrijgeven. Pas als er "een dringende reden is om dat te doen", wordt er gehoor gegeven aan het verzoek van de familie.

Volgens persbureau AP zou op de film niet te zien zijn dat de man een wapen richtte voordat hij werd neergeschoten.

Boek lezen

Zijn familie stelt dat het slachtoffer in de auto een boek hebben zitten lezen, waarna hij met een stroomstootwapen werd aangepakt en met een vuurwapen werd neergeschoten. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie van Charlotte heeft voor donderdag geen avondklok ingesteld. "We zien vooralsnog geen noodzaak om de stad hermetisch af te sluiten", stelde politiechef Putney tijdens de persconferentie.