Gouverneur Pat McCrory van de Amerikaanse staat North Carolina heeft de noodtoestand uitgeroepen in de stad Charlotte. Daar botsten betogers en politie woensdagavond (lokale tijd) voor de tweede keer op rij nadat er gedemonstreerd werd voor een zwarte man die was doodgeschoten door een agent.

De situatie liep naar verluidt uit de hand toen demonstranten tijdens een protestmars groepjes agenten omsingelden. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels om betogers uiteen te drijven. De actievoerders gooiden op hun beurt met vuurwerk en puin naar de agenten.

Niet alle agressie is gericht tegen de politie. Zo plunderden betogers een winkel en gingen vuilnisbakken in vlammen op. Sommige demonstranten reageerden boos op de chaotische toestanden. Een vrouw schreeuwde "stop, hier gaat het niet om'' naar jonge vrouwen die flessen stuk gooiden op straat.

Neergeschoten

Bij de betoging van woensdagavond werd een persoon neergeschoten. De autoriteiten meldden aanvankelijk dat het slachtoffer was overleden, maar kwamen daar later op terug. De burger zou nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Het is nog onduidelijk onder welke omstandigheden het slachtoffer werd neergeschoten. De gemeente Charlotte meldde dat de schutter geen agent was, maar een andere burger.

Een inwoner van Charlotte verklaarde tegenover persbureau Reuters dat het slachtoffer recht voor hem stond toen hij werd geraakt. Omstanders zouden het slachtoffer enkele minuten op de grond hebben laten liggen voordat ze hem omdraaiden. Er bleek bloed uit zijn hoofd te komen.

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten
Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten

Protesten

Dinsdag liepen de protesten ook al uit de hand. Toen raakten zeker zestien agenten gewond tijdens een confrontatie met betogers die korte tijd een snelweg blokkeerden. Ook verscheidene actievoerders liepen verwondingen op.

Honderden mensen protesteren sinds dinsdagavond, nadat een politieagent op een parkeerplaats bij een universiteitscampus een man had doodgeschoten.

Het 43-jarige slachtoffer dat op de parkeerplaats werd gedood was zwart, net als de agent die schoot. Volgens de politie werd er gezocht naar een voortvluchtige verdachte.

Het slachtoffer zou met een vuurwapen in zijn hand uit de auto zijn gestapt, waarop hij werd beschoten. De politie stelt dat het wapen dat de man bij zich had op de plek van het schietincident is gevonden. 

Dochter

Volgens de dochter van het slachtoffer was haar vader echter niet gewapend. Hij zou in de auto een boek hebben zitten lezen, waarna hij met een stroomstootwapen en vuurwapen werd neergeschoten. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De vrouw startte na het incident een livestream op, waarin ze zei dat haar vader was neergeschoten omdat hij zwart was. Ze zei dat haar vader gehandicapt was.