Nederland en Italië hebben afspraken gemaakt over de speerpunten tijdens het gedeelde lidmaatschap van de VN-veiligheidsraad.

Tot de gezamenlijke speerpunten behoren "conflictpreventie, vredeshandhaving, bescherming van de burgerbevolking bij conflicten, de rechtsstaat en aandacht voor de effecten van klimaatverandering op vrede en veiligheid'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De landen willen volgens het ministerie zoveel mogelijk gaan samenwerken met elkaar en andere Europese leden van de raad.

Zetel

Nederland en Italië streden eerder om één vacante tijdelijke zetel van twee jaar, maar geen van beiden kwam tot een tweederdemeerderheid. De landen spraken uiteindelijk af de vrijgekomen plaats te delen. Daardoor zit Italië in 2017 in de raad. Nederland komt een jaar later aan de beurt.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni tekenden woensdagavond in New York een verklaring over de samenwerking. De landen zijn ook van plan informatie te delen, medewerkers uit te wisselen en samen bijeenkomsten te organiseren.