Illegaal verkregen geld en eigendommen van de Colombiaanse FARC-rebellen kunnen op termijn in beslag worden genomen. Daarvoor waarschuwde president Juan Manuel Santos woensdag in New York.

Volgens Santos heeft de guerrillabeweging door samen te werken met drugshandelaren cash, onroerend goed en bankrekeningen vergaard. "We weten hoe we achter hun geld aan moeten gaan en we staan niet toe dat ze het witwassen'', zei de Colombiaanse president.

De opbrengst van die acties zou ten goede moeten komen aan slachtoffers die de FARC heeft gemaakt. Santos: "Als we hun eigendommen vinden, en we hebben er al een hoop geïdentificeerd, dan pakken we die af en gebruiken we het geld om slachtoffers een schadevergoeding te betalen.''

FARC en de Colombiaanse regering maakten eerder afspraken over een vredesakkoord. Dat wordt nog wel in een referendum voorgelegd aan Colombiaanse kiezers. De opstandelingen beloofden onder meer schadevergoedingen te betalen en afstand te nemen van de drugshandel.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is volgende week maandag aanwezig bij de officiële ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, liet hij zondag weten.