Zeker negentien burgers zijn woensdag in Jemen om het leven gekomen toen een woning werd getroffen door een luchtaanval. Tientallen mensen raakten gewond, meldden lokale bronnen.

Gevechtstoestellen van de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bestookten woensdag een presidentieel paleis in de havenstad Hodeida. Volgens een inwoner van de stad zetelden in het paleis leiders van de Houthi-opstandelingen.

Bij het bombardement zou ook een woning in een nabijgelegen wijk zijn geraakt. Volgens vicegouverneur Hashim Azazi worden nog steeds slachtoffers onder het puin vandaan gehaald. Een omwonende sprak over gruwelijke taferelen.

De Saudiërs en hun bondgenoten bestoken de rebellen al maanden vanuit de lucht. Saudi-Arabië voert een coalitie aan van soennitische landen die de Jemenitische regering te hulp is geschoten.

Burgerdoden

In Jemen zijn sinds het begin van de burgeroorlog in maart 2015 bijna 3.800 burgers gedood en 6.711 mensen gewond geraakt door grootschalige gevechten en beschietingen. 

Dat zegt Oxfam Novib. Meer dan drie miljoen mensen moesten vluchten en meer dan 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.

De helft van de bevolking heeft niet genoeg te eten. In sommige gebieden wordt voedselhulp door de strijdende partijen opzettelijk verhinderd. Uit recent onderzoek waarbij Oxfam Novib met duizend Jemenieten sprak die moesten vluchten, vertelde driekwart van de ondervraagden dat ze gedwongen werden hun huizen te verlaten als gevolg van luchtaanvallen en een op de vijf stelde dat hun huizen verwoest waren.

De hulporganisatie is ervan overtuigd dat de burgeroorlog in Jemen alleen beëindigd kan worden door een politieke oplossing, waarbij de regering de strijdende partijen oproept vredesonderhandelingen te voeren.