Strijders van Islamitische Staat hebben mogelijk een gifgasgranaat afgevuurd op Amerikaanse en Iraakse troepen in Noord-Irak. 

De Amerikaanse militairen die in de getroffen legerbasis, vlakbij Mosul, waren gelegerd zijn ongedeerd gebleven, zei een Amerikaanse legerfunctionaris.

Volgens de legerfunctionaris gaat het om een mislukte aanval. "Er zijn absoluut geen slachtoffers. Niemand heeft zijn rooster hoeven om te gooien'', stelde hij. "Het heeft op geen enkele manier gevolgen gehad voor de missie.'' In het complex zijn honderden Amerikaanse militairen aanwezig.

Mosterdgas

Een eerste test wees volgens CNN uit dat de granaat mosterdgas bevatte. Een contra-expertise viel echter negatief uit. Als de aanval bevestigd wordt, zou het de eerste aanval met chemische wapens zijn op de militaire coalitie in Irak. 

IS wordt al langer verdacht van het maken en gebruiken van chemische wapens in Irak en Syrië. Volgens de BBC zijn er twintig gedocumenteerde gevallen van het gebruik van chemische wapens tegen Koerdische strijders in Irak. Bij een kwart van die aanvallen zou het gaan om mosterdgas.

Mosterdgas is een vloeistof die schadelijk kan zijn wanneer die wordt ingeademd of in de ogen terecht komt. Bij grote hoeveelheden kan het blindheid of doofheid veroorzaken. Op de huid kan mosterdgas blaren veroorzaken. Het gas is niet direct dodelijk, maar kan militair gebruikt worden om tegenstanders uit te schakelen.

Video: Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Mosul

De beschoten basis is een van de steunpunten voor de aanval op Mosul waarvoor het Iraakse leger en zijn bondgenoten voorbereidingen treffen. De grootste stad van Noord-Irak is al ruim twee jaar in handen van IS. De extremistische beweging is de laatste maanden echter zowel in Syrië als in Irak in de verdediging gedrongen.