Zeker twaalf politieagenten zijn dinsdag gewond geraakt bij een massaprotest tegen politiegeweld in de Amerikaanse stad Charlotte-Mecklenburg in de staat North Carolina. Er werd traangas ingezet om de mensen uiteen te drijven.

Honderden mensen gingen dinsdagavond de straat op, nadat een politieagent op een parkeerplaats bij een universiteitscampus een man had doodgeschoten. Tot diep in de nacht waren er ongeregeldheden, schrijft de lokale krant Charlotte Observer.

Het 43-jarige slachtoffer dat werd gedood was zwart, net als de agent die schoot. Volgens de politie werd er gezocht naar een voortvluchtige verdachte.

Het slachtoffer zou met een vuurwapen in zijn hand zijn uit de auto zijn gestapt, waarop hij werd beschoten. De politie stelt dat het wapen dat de man bij zich had op de plek van het schietincident is gevonden. 

Dochter

Volgens de dochter van het slachtoffer was haar vader echter niet gewapend. Hij zou in de auto een boek hebben zitten lezen, waarna hij met een stroomstootwapen en vuurwapen werd neergeschoten. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De vrouw startte na het incident een livestream op, waarin ze zei dat haar vader was neergeschoten omdat hij zwart was. Ze zei dat haar vader gehandicapt was.

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten​

Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten
Overzicht: Politiegeweld in de Verenigde Staten

Protest

Honderden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Ze riepen leuzen als "Zwarte levens doen ertoe" en "Geen gerechtigheid, geen vrijheid".

Zeker één politiewagen is tijdens het protest vernield. Demonstranten gooiden ook met waterflesjes en stenen naar de politie. Ze blokkeerden een snelweg en stichtten brand op de weg.