De 28-jarige man die maandag werd aangehouden in het onderzoek naar de explosies in New York van zaterdag is onder andere aangeklaagd voor het gebruiken van massavernietigingswapens.

Dat heeft de Amerikaanse aanklager bekendgemaakt. Ook wordt hij aangeklaagd voor het uitvoeren van een bomaanslag op openbaar terrein. Hij zou onderdelen voor de bom hebben gekocht op Ebay, aldus de aanklager.

Een derde aanklacht betreft het vernietigen van bezit door vuur of explosieven, de vierde aanklacht gaat over het gebruik van een vernietigingswapen.

Ahmad Khan Rahami, zoals de verdachte heet, wordt ook verdacht van het achterlaten van bommen in Elizabeth, New Jersey. Daar gingen dit weekend explosieven af toen een bomrobot een rugzak onderzocht. De verdachte werd in Linden (New Jersey) gearresteerd na een schotenwisseling met de politie. 

Eerder werd Rahami aangeklaagd voor poging tot moord op politieagenten en "illegaal wapenbezit en illegaal wapenbezit met een onwettig doel". Bij zijn arrestatie raakten twee agenten gewond. Eén agent werd gered door zijn kogelwerende vest, de andere werd vermoedelijk getroffen door rondvliegende glassplinters. 

Video: Dit weten we tot nu toe over de explosieven in New York en New Jersey

Dagboek

Rechercheurs die de zaak onderzoeken hebben een dagboek gevonden waarin de verdachte Osama Bin Laden vereert en de Verenigde Staten beschuldigt van het "slachten" van islamitische strijders in Afghanistan, Irak, Syrië en Palestina. Ook staan er instructies in om "niet-gelovigen aan te vallen".

De FBI zei eerder geen aanwijzingen te hebben gevonden voor een terreurcel. Ook gouverneur Andrew Cuomo van New York zei nog geen reden te hebben dat te denken  Zondagavond werden in verband met het onderzoek vijf personen aangehouden die in een auto uit de richting van New Jersey naar Brooklyn reden. De personen zouden wapens bij zich hebben gehad. 

Of er een link is tussen Rahami en de vijf aangehouden personen wilde de FBI niet zeggen. Wel meldde een woordvoerder dat op dit moment geen andere personen verdacht zijn. 

Het Openbaar Ministerie beschouwt de aanslagen in New York en New Jersey als terreurdaden. Het onderzoek door justitie wordt dan ook als zodanig gevoerd, zei minister van Justitie Loretta Lynch dinsdag.

Onderzoek

In de dertien pagina's tellende aanklacht geven FBI-agenten gedetailleerd de bevindingen van hun onderzoek weer. Zo wilde Rahami een hardloopwedstrijd van het Seaside Semper Five Marine Corps hard treffen, die om negen uur 's ochtends in New Jersey van start zou gaan, maar die wedstrijd startte pas later. 

Het wapen zou hebben bestaan uit drie pijpbommen en een mobiele telefoon als timer om de bom af te laten gaan, maar slechts één pijpbom ontplofte.

De verwondingen van de diverse slachtoffers worden in detail toegelicht. 

Aanslag

Bij de aanslag in de New Yorkse wijk Chelsea raakten 29 mensen gewond. De politie stuitte kort na de ontploffing in Chelsea op een tweede explosief gemaakt van een snelkookpan. De ontdekking gebeurde min of meer bij toeval. De politie vond het explosief op de stoep van 27th Street, nadat twee mannen over het ding waren gestruikeld en besloten de tas mee te nemen. Het explosief lieten ze achter op straat. Dat blijkt volgens de politie na bestudering van camerabeelden.

Het is onduidelijk wat de mannen dreef om de tas mee te nemen. Desondanks zijn de mannen aangemerkt als getuigen en niet als verdachten. De politie wil wel graag met hen in gesprek gaan.