De kantoren van drie oppositiepartijen in Congo zijn dinsdagochtend in brand gestoken. Bij de branden zijn volgens AFP meerdere mensen omgekomen. 

Het is al langer onrustig in de Democratische Republiek Congo. Maandag vielen er nog tientallen doden toen de Congolese politie slaags raakte met betogers tegen de regering. De regering spreekt van zeventien doden, maar oppositiepartijen van minstens vijftig.

De branden vonden plaats bij de partijen Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang, Innovatieve Krachten voor Unie en Solidariteit en de Lumumba Progressieve Beweging.

De protesten hebben te maken met president Joseph Kabila. In december eindigt zijn ambtstermijn, maar Kabila probeert zijn mandaat te verlengen door verkiezingen uit te stellen tot eind volgend jaar. Dat wekt woede bij de oppositie.

Sancties

De Verenigde Staten en Frankrijk overwegen de Congolese regering sancties op te leggen als Kabila zijn plannen doorzet, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault maandag.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon roept partijen op om af te zien van geweld dat de situatie zou kunnen verergeren.