De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opdracht gegeven voorbereidingen te treffen voor de lancering van een nieuwe langeafstandsraket. 

Volgens het staatspersbureau KCNA zei Kim na een geslaagde test van een raketmotor dat daarmee ,,zo snel mogelijk'' een satelliet moet worden gelanceerd. Eerder deze maand hield Noord-Korea een vijfde kernproef en liet het weten de techniek om een kernkop op een ballistische raket te monteren onder de knie te hebben gekregen.

De door Noord-Koreaanse media beschreven raketmotor is veel krachtiger dan wat het land tot nog toe heeft laten zien. Noord-Korea lanceerde deze maand ook drie raketten die elk zo'n duizend kilometer konden afleggen. In augustus testte het een raket die vanuit een onderzeeër kon worden gelanceerd.

De VN-Veiligheidsraad heeft de raket- en atoomproeven van Noord-Korea verboden, maar het stalinistische land trekt zich daar weinig van aan.

Video: Staatstelevisie Noord-Korea maakt melding van de voorbereidingen

Obama

Barack Obama en de Chinese premier Li Keqiang hebben maandag afgesproken de samenwerking in de Veiligheidsraad uit te breiden. Volgens VN-diplomaten wil Peking zich echter vooralsnog niet op strengere stappen tegen het bewind in Pyongyang vastleggen.

China is de belangrijkste diplomatieke bondgenoot en handelspartner van Noord-Korea. De grootmacht meent dat strafmaatregelen tegen Noord-Korea niet het uiteindelijke antwoord zijn. Noord-Korea voelt zich bedreigd door de aanwezigheid van 28.500 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea, een overblijfsel van de Korea-Oorlog (1950-1953). Dat conflict is geëindigd met een wapenstilstand, maar is nooit formeel afgesloten met een vredesverdrag.