Vrachtwagens vol voedsel en hulpgoederen zijn maandagavond in de buurt van Aleppo bestookt vanuit de lucht. Ze werden aangevallen door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, nadat eerder op de dag een einde kwam aan het staakt-het-vuren in Syrië. Twaalf mensen kwamen om het leven.

Het gaat om verschillende hulpverleners van de hulporganisatie Rode Halve Maan en chauffeurs van de vrachtwagens met hulpgoederen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

De trucks zouden geraakt zijn door vijf raketten, terwijl ze op een terrein van een hulpcentrum van de Rode Halve Maan in Urm al-Kubra geparkeerd stonden. Onder meer het hoofd van het centrum vond de dood. Het konvooi had meel en medische hulpgoederen voor 78.000 mensen aan boord. De Verenigde Naties en het Rode Kruis onderzoeken wat er precies is gebeurd.

De hulpkonvooien waren op weg naar burgers in Aleppo en andere plaatsen onder dekking van de wapenstilstand die regeringstroepen en rebellen sinds vorige week maandag in acht namen na een akkoord tussen de VS en Rusland.

Video: Hulpverlener beschrijft de ravage na de aanvallen

Verontwaardigd

De Verenigde Staten zijn zeer verontwaardigd over de luchtaanvallen, laat een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het zal de toekomstige samenwerking met Rusland opnieuw beoordelen. "Het Syrische regime en Rusland wisten af van de bestemming van dit konvooi en toch werden de hulpverleners gedood in hun poging hulp te verlenen aan het Syrische volk", luidt de verklaring.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Russen harder moeten werken om hun Syrische bondgenoot in toom te houden, ook al rukken de rebellen op richting Aleppo.

Ook uitte hij zijn ergernis over Rusland dat openlijk had verklaard dat de wapenstilstand zinloos was geweest, zonder dat hier over overlegd was met Washington. Toch erkende ook Kerry dat de wapenstilstand, die ongeveer een week stand hield, niet heeft geleid tot significante levering van humanitaire hulp. Desondanks wilde hij de onderhandelingen over een wapenstilstand nog niet opgeven.

De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, zei tegenover persbureau Reuters "diep verontwaardigd" te zijn. "Deze aanval komt als een enorme klap. Het konvooi is gestuurd na lange voorbereidingen om geïsoleerde burgers hulp te bieden."

Gevechten

In Aleppo werd voor de wapenstilstand hevig gevochten doordat Russische en Syrische vliegtuigen het aantal aanvallen op Syrische rebellen hadden opgevoerd.

Volgens activisten nam de Syrische luchtmacht vrijwel onmiddellijk na het eind van de wapenstilstand delen van Aleppo onder vuur die in handen zijn van de opstandelingen. Het Observatorium telde 35 luchtaanvallen in en rond de Noord-Syrische metropool sinds het leger het staakt-het-vuren beëindigde.

Ruim 300.000 burgers kunnen de stad niet verlaten en er dreigt nog steeds een hevig tekort aan voedsel en schoon drinkwater.