De Congolese politie is maandag slaags geraakt met betogers tegen de regering in de hoofdstad Kinshasa. Zeventien mensen kwamen om het leven, onder wie drie politieagenten. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken van Congo.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bevestigde dit dodental en hij vroeg de Congolese veiligheidstroepen om terughoudend te blijven.

De Congolese oppositie beweerde eerder dat meer dan vijftig mensen zijn omgekomen.

Een ooggetuige zag demonstranten in de buitenwijk Limete het lijk van een agent in brand steken. De woedende menigte wilde wraak voor de schoten die de politie op betogers zou hebben gelost.

Ordetroepen zouden tientallen demonstranten hebben doodgeschoten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tientallen betogers en journalisten opgepakt.

Duizenden mensen waren maandag de straat op gegaan uit woede over het uitstellen van de presidentsverkiezingen. De oppositie ziet daarin een poging van president Joseph Kabila om ook na het aflopen van zijn ambtstermijn in december aan te blijven.

Verkiezingen

De Europese Unie overweegt de Congolese regering sancties op te leggen als Kabila zijn plannen doorzet, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault maandag. "Wat de doorslag geeft, is de datum van de verkiezingen", zei Ayrault.

"Als de verkiezingen steeds worden uitgesteld, betekent dat dat mijnheer Kabila met alle mogelijke middelen zijn macht wil behouden." Kabila heeft al een gezant naar Washington gestuurd om de Verenigde Staten van strafmaatregelen te weerhouden.

Vorig jaar vielen in Congo ook al tientallen doden door het gewelddadige optreden van ordetroepen tegen antiregeringsdemonstranten.