De Amerikaanse politie heeft maandag de 28-jarige Amerikaan van Afghaanse origine aangehouden die als verdachte wordt gezien in het onderzoek naar de explosies in New York van zaterdag. 

Dat heeft de burgemeester van Elizabeth in de staat New Jersey, Chris Bollwage, bevestigd. 

Ahmad Khan Rahami werd in Linden (New Jersey) gearresteerd na een schotenwisseling met de politie. De verdachte liep verwondingen op, maar verkeert niet in levensgevaar. Op beelden is te zien dat hij op een brancard ligt en geraakt is in zijn schouder.   

Bij de schietpartij raakten ook twee agenten gewond. Eén agent werd gered door zijn kogelwerende vest, de ander werd vermoedelijk getroffen door rondvliegende glassplinters.

Video: Politie pakt verdachte bomaanslagen New York op na schietpartij

Politie pakt verdachte bomaanslagen New York op na schietpartij
Politie pakt verdachte bomaanslagen New York op na schietpartij

Aanwijzingen

Rahami wordt ervan verdacht zaterdag samen met meerdere personen een aanslag in de New Yorkse wijk Chelsea te hebben gepleegd. Daarbij raakten 29 mensen gewond.

Een tweede explosief werd gevonden op 27th Street. Eerder deed zich in New Jersey al een ontploffing voor in Seaside Park. Maandagochtend werd in New Jersey een rugtas met vijf explosieven gevonden.  

De politie gaf daarop een foto vrij van Rahami, die woonachtig is in Elizabeth. Volgens NBC News kwam de politie Rahami op het spoor nadat een vingerafdruk van hem was gevonden op een van de explosieven die niet afging. Ook stond op de telefoon die met de explosieven verbonden was informatie over de man. 

Rahami zou vlak voor de schietpartij door een politieman zijn opgemerkt, terwijl hij lag te slapen in de deuropening van een bar.

Obama

President Obama liet eerder in een toespraak weten dat er een persoon was aangehouden, maar bevestigde nog niet dat het om Rahami ging.

"Ik ben de politie dankbaar dat ze zo snel hebben kunnen handelen", liet Obama weten. "We hebben geluk gehad dat er niemand is omgekomen."

Obama zei geen aanwijzingen te hebben dat Rahami banden had met de man die een dag later negen mensen neerstak in St. Cloud, Minnesota. Die aanslag is inmiddels opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Terreurcel

Mogelijk maakt Rahami, die eerder zou zijn uitgereisd naar Afghanistan, onderdeel uit van een terreurcel. Volgens Andrew Cuomo, gouverneur van New York, lijkt de aanslag steeds meer op een terreurdaad, ondanks dat hij een dag eerder nog had aangegeven dat er geen sprake is van internationaal terrorisme.

De FBI zegt maandag in een verklaring geen aanwijzingen te hebben gevonden voor een terreurcel.  

Zondagavond werden in verband met het onderzoek al vijf personen aangehouden die in een auto uit de richting van New Jersey naar Brooklyn reden. De personen zouden wapens bij zich hebben gehad.

Of er een link is tussen Rahami en de vijf aangehouden personen wilde de FBI niet zeggen. Wel meldde een woordvoerder dat op dit moment geen andere personen verdacht zijn.

Video: Wat we weten over de explosieven in New York en New Jersey

Wat we weten over de explosieven in New York en New Jersey
Wat we weten over de explosieven in New York en New Jersey