De bosbranden die vorig jaar Indonesië maandenlang teisterden, hebben vermoedelijk aan ruim 100.000 mensen het leven gekost. Dat komt hoofdzakelijk door het inademen van fijnstof, dat grote hoeveelheden koolstof bevat.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Columbia, dat maandag is verschenen. De Indonesische overheid kwam met een heel ander dodental, namelijk 24.

De onderzoekers zeggen dat niet alleen inwoners van Indonesië slachtoffer van het fijnstof werden. Ook bewoners van naburige landen als Maleisië en Singapore zijn gestorven door de vervuilde lucht. De onderzoekers schreven hun bevindingen in het tijdschrift Environmental Research Letters.

In het onderzoek is alleen gekeken naar de gevolgen voor volwassenen. De onderzoekers vermoeden dat de invloed op kinderen en ongeboren kinderen ook groot is.

Video: Drone filmt bosbranden in Borneo

Sumatra

De branden troffen vooral de grote eilanden Sumatra en Borneo. De branden worden doorgaans aangestoken door boeren die op die manier bosgebied rijp willen maken voor landbouw. Voornamelijk ten behoeve van de palmolie-industrie.

Sinds 2009 mogen boerenbedrijven twee hectare land afbranden voor landbouwdoeleinden. Het vuur van afgelopen jaar werd verergerd door El Niño. Het klimaatverschijnsel zorgde voor veel droogte en maakte bossen vatbaar voor brand.