De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt het verlies van haar partij in de deelstaatverkiezingen van Berlijn "bijzonder zuur". 

De regeringscoalitie van CDU en SPD raakte zijn meerderheid kwijt en zakte van 86 naar 69 zetels. Het CDU van Merkel zakte van 39 naar 31 zetels. De SPD van 47 naar 38.

De eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) kreeg 14,2 procent van de kiezers achter zich, goed voor 25 stemmen in het parlement. In de verschillende Berlijnse deelgemeenten bemachtigde AfD zeven wethoudersposten. Vooral in de oostelijke districten van de stad steunden de kiezers het AfD.

Landelijke verkiezingen

Merkel besloot een reis naar de Verenigde Naties in New York af te zeggen om maandag over de situatie in eigen land te kunnen vergaderen. De kanselier kijkt al naar de landelijke verkiezingen die er volgend jaar aankomen. "Als ik zou kunnen, zou ik de tijd vele jaren terugdraaien, om me met de hele regering beter voor te bereiden op de situatie die ons in de late zomer van 2015 trof", zei ze over het vluchtelingenprobleem.

Migrantenbeleid

Merkel belooft haar migrantenbeleid duidelijker te maken. Volgens haar begrijpen veel kiezers de bedoeling en uitvoering niet meer. 

In de deelstaat Berlijn is de SPD nog de grootste (21,6 procent van de stemmen) en het CDU nummer twee (17,6). De linkse partijen Linke (15,6 procent) en Grüne (15,2) zitten de regeringspartijen echter op de hielen. De Duitse media speculeerden maandagochtend al volop over mogelijk coalities in de deelstaat Berlijn. Een verbond van SPD, CDU en Grüne zou de stevigste meerderheid opleveren.