De Israëlische politie heeft maandag op de Westerlijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten. Zij vielen eerder op de dag twee grensbewakers aan. 

De twee Palestijnse activisten hadden het voorzien op bewakers in een controlepost in Hebron. De grensbewakers schoten de jonge mannen, zeventien en 21 jaar oud, neer voordat ze hun aanval konden uitvoeren. De eerste overleed ter plekke, de ander in het ziekenhuis.

Eerder maandag vond er een aanval plaats in Oost-Jeruzalem, waar een Palestijn met een mes twee agenten te lijf ging en verwondde. Een van de slachtoffers, een vrouw, is er ernstig aan toe. De ander kon nog net zijn wapen trekken en de dader uitschakelen.

Opgelaaid

Na enkele relatief rustige weken is het geweld in Israël sinds vrijdag opgelaaid. Minister-president Netanyahu gaf zondag de opdracht het aantal politiemensen in de oude stad van Jeruzalem en bij de Tempelberg, even ten oosten daarvan, op te voeren.

Hij stuurde tevens enkele honderden extra militairen naar de Westelijke Jordaanoever, een plek waar Palestijnen eveneens vaak toeslaan.

De komende maand vieren de Joden enkele feestdagen en de autoriteiten vrezen dan voor meer geweld. Een jaar geleden laaide ook in deze periode onverwacht het geweld op. Dat kostte tot dusverre 35 Israëliërs en ruim tweehonderd Palestijnen het leven.