De eigenaar van een Chinees kolenschip dat in 2010 het Great Barrier Reef in Australië zwaar beschadigde moet 39 miljoen Australische dollar (ongeveer 26 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de Australische regering.

Het kolenschip Shen Neng 1 liep in 2010 aan de grond bij het natuurgebied en lekte veel olie. Ook bleek de verf van het schip giftig voor het koraal in de buurt waardoor dat afstierf.

Eigenaar Shenzhen Energy Transport Co beargumenteerde voor de rechter dat het rif de schade vanzelf zou herstellen, terwijl de Australische regering 120 miljoen Australische dollar (ongeveer 81 miljoen euro) eiste, meldt The Guardian maandag.

Video: Chinees kolenschip loopt vast in Great Barrier Reef

Uiteindelijk troffen de scheepseigenaar en de regering een regeling waardoor het bedrag op 26 miljoen euro uitkwam. Volgens de minister van Milieu, Josh Frydenberg, wordt met het geld de verf verwijderd en wordt het natuurlijke ecologische proces van het rif hersteld.

Ook moet Shenzhen Energy Transport Co 4,3 miljoen Australische dollar (2,9 miljoen euro) betalen voor de kosten die de Australische regering heeft gemaakt in de nasleep van de stranding van het schip.