De FBI onderzoekt of er een verband is tussen de drie aanslagen in de Verenigde Staten afgelopen weekeinde. Ook wordt een verdacht pakketje in New Jersey onderzocht.

De FBI ontkent dat er arrestaties zijn verricht in verband met de bomaanslag in New York. Maandagochtend berichtte ABC News dat vijf personen waren opgepakt.

De verdachten zouden aangehouden zijn door de FBI en de New York Police Departement (NYPD) toen ze een brug tussen Brooklyn en Staten Island wilden oversteken. "We hebben een voertuig laten stoppen, maar er zijn geen arrestaties uitgevoerd", zei een woordvoerster van de FBI.

Bij bomaanslagen in New Jersey en New York en een steekpartij in Minnesota raakten in totaal 38 mensen gewond. De federale politie bekijkt nu of de bommen gebruikt in New Jersey en New York overeenkomen en of er een verband is tussen de drie aanslagen.

In New Jersey is de poltie vlakbij een treinstation maandag bezig met het onderzoeken van een verdacht pakketje. De politie werd gebeld nadat getuigen draden uit het pakketje zouden hebben zien komen. Ook zou in de buurt een luide explosie te horen zijn geweest, meldt AP.

Chelsea

Bij de explosie in de wijk Chelsea in New York raakten in de nacht van zaterdag op zondag 29 mensen gewond. In Minnesota vond een steekpartij plaats, waarbij negen gewonden vielen en in New Jersey ontplofte zaterdag een pijpbom zonder slachtoffers te maken.

In de wijk Chelsea werd zateragnacht even verderop ook een bom gevonden die lijkt op de spijkerbom gebruikt bij de aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013.

Video: Mensen rennen weg na explosie Manhattan

IS

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste alleen de verantwoordelijkheid op voor de steekpartij in Minnesota. Daar stak een man in een winkelcentrum in St. Cloud negen mensen.

De Amerikaanse politie beschrijft de drie aanslagen als bewuste criminele aanvallen met mogelijk terroristische inslag. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de exacte motieven zijn.