Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt door vier luchtaanvallen op de Noord-Syrische stad Aleppo. Het is de eerste keer dat die stad is aangevallen sinds het ingaan van een staakt-het-vuren maandag.

Doelwit van de aanval waren de oostelijke wijken Karam al-Jabal en Al-Shaar, die in handen zijn van rebellen.

Wie de aanvallen heeft uitgevoerd is niet bekend, meldt de BBC op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Activisten en journalisten in het gebied bevestigen de luchtaanvallen.

Gevreesd wordt dat het geweld in het land weer oplaait, ondanks een wapenstilstand die door inspanningen van Rusland en de Verenigde Staten werd bereikt. Dat bestand moet ervoor zorgen dat humanitaire en medische hulp kan worden verleend aan zwaar getroffen gebieden zoals Aleppo.

Overzicht: De wapenstilstand in Syrië

VS

Zaterdag voerde de Amerikaanse luchtmacht een aanval uit op het Syrische leger in de buurt van de stad Deir al-Zor. Daarbij kwamen zeker negentig mensen om het leven, onder hen militairen.

Volgens de VS was het een aanval op stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat. De regering verontschuldigde zich voor "de onbedoelde" doden.

Wantrouwen

President Bashar al-Assad van Syrië gelooft niet dat het om een ongeluk ging. Volgens hem was het waarschijnlijk een bewuste actie die mogelijk niet door de regering op prijs werd gesteld.

Rusland vreest voor het voortbestaan van het staakt-het-vuren door de aanval van de Verenigde Staten. Volgens het Russische leger zijn er zeker vijftig schendingen van het bestand waargenomen in de laatste 24 uur.