De Filipijnse president Rodrigo Duterte denkt zes maanden langer nodig te hebben voor zijn oorlog tegen drugs. Het narcoticaprobleem in zijn land blijkt groter te zijn dan hij dacht toen hij twee maanden geleden zijn ambt aanvaardde, zei hij zondag.

De voormalige burgemeester van de stad Davao werd in mei gekozen na een campagne waarin hij beloofde misdaad en corruptie keihard aan te pakken en binnen drie tot zes maanden af te rekenen met drugshandelaren en -gebruikers.

In de afgelopen tien weken zijn meer dan 3500 doden gevallen, tot grote zorg van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Van de kritiek op zijn beleid wil Duterte niets weten.

''Ik realiseerde mij niet hoe ernstig het drugsgevaar in deze republiek was tot ik president werd'', zei Duterte. Er zitten ''honderdduizenden'' mensen in de drugshandel, van wie velen bij de overheid, voegde hij eraan toe. ''Wij hebben meer tijd nodig om orde op zaken te stellen."

Banden

Duterte nam eerder militairen, politiefunctionarissen, parlementsleden en magistraten op de korrel die banden zouden hebben met drugshandelaren.

Nu zegt hij over een nieuwe lijst te beschikken met meer gekozen figuren, zoals dorpshoofden of ''barangay captains''. Duterte zei voorstander te zijn van uitstel van de barangay-verkiezingen in oktober, omdat drugshandelaren kandidaten die met hen samenwerken financieel zouden ondersteunen.

''Het heeft er alle schijn van dat de drugshandel is doorgedrongen tot de overheid'', zei Duterte. De voornamelijk buitenlandse critici ''hebben dat niet door, omdat het niet hun land is'', zei hij.