De partij Verenigd Rusland, die president Vladimir Poetin steunt, heeft mogelijk een drie vierde meerderheid gekregen in het Russische parlement, de Staatsdoema. 

 

Bijna alle stemmen van de parlementsverkiezingen van zondag zijn geteld. De partij heeft ruim 340 van de 450 zetels in de wacht gesleept, melden de autoriteiten. De partij van Poetin kreeg daarmee ruim meer dan de helft van de stemmen.

Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat de communistische partij (CPRF) de tweede van het land is met 42 zetels in de Doema. De extreemrechtse LDPR (Liberaal-Democraten) zou één zetel minder behalen en de sociaaldemocratische Rechtvaardig Rusland 21 zetels. Een links-nationalistische coalitie die zich Rodina noemt, het progressief liberale Burgerplatform en een onafhankelijke kandidaat krijgen elk één zetel.

Er is een een historisch lage opkomst. In 2011 kwam nog 60 procent van de kiezers opdagen, zondag nog geen 48 procent.

De meest kritische oppositiepartijen, waaronder Jabloko en Parnas, haalden de kiesdrempel van 5 procent niet.

Verenigd Rusland

Dat Verenigd Rusland de grootste partij blijft, is geen verrassing. Hoewel de partij de afgelopen tijd daalde in de peilingen, zijn de populariteitscijfers van president Vladimir Poetin ongekend hoog gebleven.

Volgens critici heeft het Kremlin de verkiezingen bewust naar voren gehaald om betere resultaten te halen. Zo is de opkomst lager en is de kans op massaprotesten, zoals bij de verkiezingen vijf jaar geleden, kleiner.

Video: Poetin brengt stem uit

Poetin

Poetin zei dat mensen op Verenigd Rusland hebben gestemd, ondanks moeilijke tijden. Hij ziet het als een teken dat mensen politieke stabiliteit willen.

Premier en partijleider Dmitri Medvedev claimde na de exit-polls de overwinning. Verenigd Rusland behaalde vijf jaar geleden echter nog 49,5 procent van de stemmen.

Fraude

Volgens de Russische krant Vedemosti was er net zoveel fraude bij de verkiezingen dit jaar, als bij die in 2011. Toen waren er massaprotesten om de uitslag aan te vechten vanwege de stemfraude.

Er zijn meldingen van carrousselstemmen, waarbij mensen met busjes langs meerdere stembussen worden gereden, en het vullen van de stembussen door medewerkers van de stemlokalen.

Anders dan bij de vorige verkiezigen zijn waarnemers echter nergens weggestuurd. Er waren meer dan 300.000 mensen die zich hadden opgegeven als waarnemer.

Stemdag

Het stemmen begon al vroeg in de morgen in de meest oostelijke regio's. Een verkiezingsdag duurt in Rusland bijzonder lang vanwege de verschillende tijdzones waar het land in ligt.

Er werd al een lage opkomst verwacht voor de verkiezingen, omdat die naar voren zijn geschoven van december naar september. Veel Russen houden zich in de zomerperiode minder bezig met politiek.

Moskou

De stemlokalen in Moskou gingen om 20.00 uur (lokale tijd) dicht. In de hoofdstad zijn meer dan zeven miljoen mensen die mochten stemmen. De opkomst is naar schatting tussen de 30 en 35 procent.

Een bijzonder hoge opkomst van ruim 70 procent werd gemeld in de Kaukasische regio's Dagestan en Tsjetsjenië. In die regio's wordt vaak gestemd voor Verenigd Rusland.