De sociaaldemocratische SPD en de conservatieve CDU hebben in de deelstaatverkiezingen in Berlijn de meeste stemmen behaald, maar zijn hun meerderheid de Duitse hoofdstad kwijtgeraakt.

Beide partijen verloren ruim 5 procent van hun aanhang en kwamen volgens prognoses van de publieke omroep ARD uit op respectievelijk 22 en 17,9 procent. Die Linke boekten als enige grotere partij winst en gingen met 15,6 procent de Groenen (15,4) krap voorbij.

De nationalistische anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland doet met 13,6 procent haar intrede in het deelstaatparlement, waarin de liberale FDP na vijf jaar met 6,6 procent terugkeert en waaruit de Piratenpartij met minder dan 5 procent verdwijnt.

Coalities van twee partijen zijn volgens de prognoses niet mogelijk. Burgemeester Michael Müller zinspeelde tijdens de campagnes op een coalitie van zijn SPD met de Groenen en Die Linke.

Zo'n coalitie bestaat al in de deelstaat Thüringen, maar dan onder leiding van Die Linke. Een coalitie met de CDU hadden Müller en de Groenen al uitgesloten, met de AfD wil niemand samenwerken.

Merkel

De opkomst bij de verkiezingen was hoger dan in voorgaande jaren. De belangrijkste thema's waren de hoge huren in Berlijn en de immigrantenpolitiek van bondskanselier Angela Merkel.

De CDU van Merkel heeft bij alle deelstaatverkiezingen in dit jaar stemmen verloren. Twee weken geleden eindigde de partij van Merkel in Mecklenburg-Vorpommern zelfs achter de AfD. Tot de Bondsdagverkiezingen in september 2017 staan nog deelstaatverkiezingen gepland in Saarland (26 maart), Sleeswijk-Holstein (7 mei) en Noordrijn-Westfalen (14 mei).