In de wijk Chelsea in Manhattan zijn zaterdagavond zeker 29 mensen gewond geraakt door een explosie die plaatsvond op straat. Op 27th Street werd een tweede explosief gevonden; een snelkookpan met draden. 

De brandweer van New York laat weten dat niemand op dit moment in levensgevaar verkeert. Zeker drie mensen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Twintig mensen werden onderzocht vanwege lichte verwondingen. De meesten werden geraakt door rondvliegend puin. Op het moment van de ontploffing waren veel mensen op straat.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio stelde al snel dat er geen link is met terrorisme. Wel zegt hij dat het waarschijnlijk gaat om "een bewuste daad". Vooralsnog is niemand aangehouden. "New Yorkers laten zich niet intimideren", verklaarde De Blasio. 

Video: Gewonden door explosie in New York

Vuilnisbak

De explosie vond rond 20.30 uur (lokale tijd) plaats op 23rd Street, voor de deur van een blindeninstituut. Enkele autoruiten sneuvelden en volgens een buurtbewoner was de knal "oorverdovend". Het is onduidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt, maar volgens verschillende Amerikaanse media ontplofte een vuilnisbak. 

Autoriteiten onderzoeken ook een staafbom die eerder op zaterdag afging in een vuilnisbak in New Jersey tijdens een hardloopwedstrijd. Daarbij vielen geen gewonden, maar ook daar wordt uitgegaan van een bewuste daad. Volgens De Blasio is er echter geen connectie met de explosie in Chelsea.

De wijk Chelsea staat bekend om haar culturele diversiteit. Er wonen veel kunstenaars en er bevinden zich meer dan tweehonderd galeries in het gebied. Ook zijn er in Chelsea veel uitgaansgelegenheden die zich vooral richten op homoseksuelen en lesbiennes, al bevinden deze zich niet direct in de nabijheid van de plek waar de explosie plaatsvond.

Het explosief dat werd gevonden op 27th Street, doet denken aan het explosief dat werd gebruikt voor de bomaanslag bij de marathon van Boston in 2013. Drie mensen kwamen bij die aanslag om het leven.