Het Zweedse hooggerechtshof handhaaft het arrestatiebevel voor Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. De Zweedse autoriteiten willen Assange al zes jaar ondervragen over een verkrachtingszaak uit 2010.

Een Zweedse vrouw stelt door Assange verkracht te zijn. De klokkenluider ontkent deze aantijgingen.

Het hooggerechtshof heeft vrijdag besloten dat Assange nog steeds als verdachte wordt gezien in de zaak. Het feit dat justitie in Zweden geen haast heeft gemaakt met de zaak, zou volgens het hof een reden zijn geweest om het bevel te vernietigen. Maar het algemeen belang van de zaak weegt zwaarder, aldus de uitspraak.

De advocaat van Assange stelt dat hij waarschijnlijk in beroep gaat tegen het besluit.

Video: De advocaat van Assange over het besluit

Gevoelige informatie

De 45-jarige Australiër verblijft sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Assange is bang dat hij tijdens de mogelijke rechtszaak in Zweden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Hier wordt Assange gezocht vanwege het lekken van duizenden documenten met gevoelige diplomatieke en militaire informatie via zijn digitale platform.

Schending

De Wikileaks-oprichter wordt half oktober op de ambassade in Ecuador ondervraagd over de zaak. Het verhoor door de Zweedse politie vindt plaats onder leiding van een Ecuadoriaanse hoofdofficier van justitie.

Assange had zijn verzoek om het arrestatiebevel te vernietigen ingediend nadat een VN-commissie in februari had geconstateerd dat hij zonder wettelijk grond gedetineerd is. Het feit dat Zweden jarenlang niet echt werk van de zaak heeft gemaakt, is volgens de werkgroep een schending van de mensenrechten van Assange.