De Filipijnse president Rodrigo Duterte zou in 1993 een medewerker van het ministerie van Justitie hebben doodgeschoten. Daarnaast zou hij opdracht hebben gegeven tot ruim duizend executies.

Dat heeft een voormalig medewerker van de president verklaard tegenover de Senaat, die buitengerechtelijke executies onderzoekt. Edgar Matobato heeft toegegeven dat hij voorheen deel uitmaakte van een doodseskader dat werkte voor Duterte toen hij nog werkzaam was als burgemeester van de stad Davao.

In een periode van 25 jaar zou Duterte ruim duizend politieke rivalen en criminelen uit de weg hebben laten ruimen, meldt de BBC. Slachtoffers werden volgens Matobato in zee gedumpt of verbrand. In één geval werd een lijk aan een krokodil gevoerd. 

Volgens Matobato duurde de executieperiode van 1988 tot 2013. Toen hij de groep wilde verlaten, probeerden zijn collega's hem te vermoorden.

Burgerwacht

De 57-jarige Matobato was onderdeel van het Davao Death Squad, een beruchte burgerwacht die zich voornamelijk bezighield met het uit de weg ruimen van drugsdealers, verkrachters en andere criminelen.

Volgens Matobato waren Dutertes politieke rivalen ook doelwit. Zo werden vier bodyguards van een concurrent voor de burgemeesterspositie gedood. Deze groep had een medewerker van Justitie destijds verwond. "Burgemeester Duterte was degene die hem uiteindelijk afmaakte", verklaarde Matobato. "Hij leegde twee Uzi-magazijnen op hem."

Onderzoek

Een woordvoerder van Duterte heeft de aantijgingen donderdag tegengesproken. Volgens hem is het bestaan van het Davao Death Squad nooit bewezen. Duterte heeft zelf nog niet gereageerd.

In mei van dit jaar won Duterte de presidentsverkiezingen van de Filipijnen. Matobato zegt dat hij sindsdien het getuigenbeschermingsprogramma heeft verlaten en is ondergedoken omdat hij vreest dat de overheid hem niet zal beschermen.

Het onderzoek staat onder leiding van Leila de Lima, een felle criticus van Duterte. De president beschuldigt De Lima op zijn beurt van banden met de drugssmokkel.

Misdaadcijfers

In 1983 trad Duterte aan als burgemeester van Davao. Dit bleef hij tot 2016, met uitzondering van de jaren 2010-2013. Toen vervulde hij de functie van viceburgemeester. Onder zijn leiding kelderden de misdaadcijfers in de stad.

Een van zijn verkiezingsbeloften van dit jaar was dat kunstje op nationaal niveau te herhalen. Sinds zijn aantreden eind juni zijn er al meer dan drieduizend drugsdealers en -gebruikers geëxecuteerd.