Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt berichten van persbureau Reuters over een Nederlands slachtoffer bij een explosie op een boot tussen Bali en Lombok tegen. 

Volgens Reuters kwamen donderdag bij een explosie op een toeristenboot bij Lombok twee mensen om; een Nederlander en een Indonesiër. Dertien mensen zouden gewond zijn geraakt. 

Het ministerie zegt na gesprekken met de Indonesische autoriteiten echter dat slechts één persoon is omgekomen, en dat het slachtoffer niet de Nederlandse nationaliteit heeft. 

Wel waren in ieder geval twee Nederlanders aan boord. Daarvan is inmiddels bekend dat ze veilig zijn, bevestigt de betreffende Nederlandse reisorganisator aan NU.nl. "Ik heb contact gehad met het jonge Nederlandse stel", zegt Hans Kroeze. "Ze zijn niet gewond geraakt, maar wel erg geschrokken. Ze hebben een verklaring afgelegd bij de politie en komen zo snel mogelijk naar huis. De schrik zat er behoorlijk in." 

De ontploffing werd volgens de politie zeker niet veroorzaakt door een bom, maar deed zich voor in de machinekamer. Dit gebeurde vijf minuten nadat de Gili Cat 2 uit de haven van Padangbai was vertrokken voor de oversteek naar Teluk Kodek op het naburige eiland Lombok.

Passagiers

Aan boord waren 35 passagiers, allemaal toeristen uit Europa. Naast de twee Nederlandse toeristen waren er passagiers uit Spanje, Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Oostenrijk aan boord.

De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Karangasem. De politie onderzoekt het schip om de precieze oorzaak van de explosie te achterhalen.

Video: Omstander filmt chaos op Bali na explosie op boot