Braziliaanse hebben voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva aangeklaagd voor corruptie met oliebedrijf Petrobas. Ook zijn vrouw en zes anderen worden aangeklaagd.

Voor deze zaak werd in maart al het huis van Lula da Silva doorzocht, meldt Globonews TV woensdag. Toen moest hij zich ook verantwoorden voor het vermeende witwassen van geld.

Het is de eerste keer dat hij officieel wordt aangeklaagd voor corruptie met het oliebedrijf door het Braziliaanse Openbaar Ministerie.

De aanklagers verdenken Lula da Silva van het aannemen van een luxe appartement in São Paulo van bouwbedrijf OAS, dat een centrale rol speelt in een omkoopschandaal bij onderneming Petrobas. Ook zou hij ruim 2,4 miljoen Braziliaanse real (ruim 650.000 euro) hebben ontvangen in verband met het appartement. Volgens de aanklagers is Lula da Silva de belangrijkste schakel in het schandaal, zo noemen ze hem "de generaal".

De oud-partijleider van arbeiderspartij PT ontkent eigenaar te zijn van het pand en zich te hebben verrijkt met het staatsbedrijf. Eerder werd hij al aangeklaagd voor het belemmeren van de rechtsgang in de Petrobas-zaak, omdat hij niet wilde dat een verdachte door het OM werd ingezet als getuige.

Lula da Silva in beeld

Rechter

De komende dagen beslist een rechter of de oud-president formeel wordt vervolgd. Als hij wordt veroordeeld hangt hem mogelijk een celstraf boven het hoofd. Eerder moest al een tiental politici en ambtenaren aftreden als gevolg van het Petrobas-schandaal.

Tussen 2003 en 2011 was Lula da Silva president van het Zuid-Amerikaanse land. Hij werd opgevolgd door Dilma Rousseff, die eerder dit jaar werd afgezet vanwege het mogelijk schuiven in het begrotingstekort om een grotere kans te maken om de verkiezingen te winnen. 

President

Lula da Silva (70) wil zich beschikbaar stellen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2018. In Brazilië wordt hij, ondanks het schandaal, nog steeds gezien als één van de populairste politici.