De Verenigde Staten heffen niet langer invoerrechten op duizenden producten uit Myanmar. De Amerikaanse regering wil Myanmar zo belonen voor de democratisering van afgelopen jaren en aanmoedigen die koers voort te zetten.

De regering van president Barack Obama zet Myanmar op een lijst van ontwikkelingslanden die hun producten belastingvrij in de VS mogen afzetten.

Zo lang de junta in Myanmar aan de macht was, kwam het land daarvoor niet in aanmerking en waren er bovendien sancties van kracht. Sinds voor Aung San Suu Kyi, het boegbeeld van de strijd voor democratisering in Myanmar, een plaats in het landsbestuur is ingeruimd kan het land op veel welwillendheid rekenen. Aung San Suu Kyi bracht woensdag een bezoek aan Obama.

Myanmar raakte tijdens het militaire bewind aan de bedelstaf, maar deskundigen menen dat het land een nieuwe economische 'tijger' kan worden.

Video: De leiders van beide landen over het besluit

Corruptie

De Verenigde Staten hebben toegezegd het Aziatische land te gaan helpen om corruptie te bestrijden. Vooral in de mijnbouw en bij houtkapbedrijven is nog altijd veel corruptie.

"Hoewel het opheffen van enkele sancties de overheid van Myanmar zal helpen is het geen wondermiddel voor alle problemen", aldus een woordvoerder van de Amerikaanse overheid.