In de eerste twee dagen van de wapenstilstand in Syrië zijn door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten geen doden gerapporteerd. Het lijkt erop dat de verschillende strijdende partijen in het land zich houden aan het door Rusland en de Verenigde Staten afgesproken staakt-het-vuren.

Het Observatorium meldt wel incidenten van beschietingen door verschillende rebellengroepen en luchtaanvallen door pro-regeringstroepen, daarbij vielen geen doden. Rusland en de Verenigde Staten spraken woensdag af het bestand met nog eens 48 uur te verlengen, nadat een eerste periode woensdagavond zou eindigen.

"In de overeenkomst is afgesproken dat we doorgaan met het bestand wanneer de partijen zich eraan houden en er minder geweld is", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De wapenstilstand ging maandagavond in. De overeenkomst wordt gesteund door de Syrische regering, Iran, het Libanese Hezbollah, de VN en Turkije. Terreurgroeperingen als Islamitische Staat en Jabhat Fateh al-Sham (voorheen Al-Nusra) houden zich niet aan de wapenstilstand.

Met de wapenstilstand van minimaal een week werken de Russen en de Amerikanen samen aan een gecoördineerd plan om radicale groeperingen in bepaalde gebieden in kaart te brengen. Ook wordt gehoopt dat hulpgoederen de getroffen gebieden kunnen bereiken.

Hulpkonvooien

Bij Aleppo werden woensdag nog hulpkonvooien tegengehouden die vanuit Turkije onderweg waren naar de belegerde stad. Rusland liet eerder woensdag nog weten dat volgens hen de rebellen zich niet houden aan de gemaakte afspraken.

Het akkoord tussen Rusland en de VS heeft alleen betrekking op bepaalde gebieden, zoals Aleppo en Damascus. Daarbuiten wordt door de Syrische regering wel nog gevochten tegen jihadistische groeperingen. Bij aanvallen tegen IS vielen woensdag naar schatting zes burgerdoden, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Rusland steunt het zittend regime van Assad en heeft veel invloed op de Syrische regering. De Verenigde Staten willen daarentegen dat hij aftreedt en steunt verschillende gematige rebellengroepen. Moskou beweert dat deze rebellengroepen het bestand woensdag meerdere keren hebben geschonden en eisen dat de VS meer hun invloed uitoefent op deze partijen. 

Staakt-het-vuren

De Verenigde Naties en de VS zagen sinds het staakt-het-vuren het geweld sterk afnemen in het land. Syrië is inmiddels al ruim vijf jaar verwikkeld in een burgeroorlog.

De oorlog in Syrië heeft al aan ruim 290.000 mensen het leven gekost.

Video-overzicht: De wapenstilstand in Syrië