Een politicus van de Turkse regeringspartij AK is woensdag doodgeschoten voor zijn huis in het roerige zuidoosten van het land.

De verdenking gaat uit naar de PKK, de Koerdische extremistische beweging die uit woede over de recente afzetting van tientallen Koerdische burgemeesters Turkse gezagsdragers min of meer vogelvrij heeft verklaard.

De woensdag vermoorde Ahmet Budak, die vorig jaar nog een vergeefse gooi deed naar een parlementszetel, woonde in Semdinli in de provincie Hakkari. Die uiterste zuidoosthoek van Turkije grenst aan Iran en Irak. Sinds de PKK na het stuklopen van het vredesproces vorig jaar de wapens weer opnam, zijn in het zuidoosten van Turkije duizenden militairen en agenten, rebellen en burgers om het leven gekomen.

Twee dagen geleden pleegden PKK-leden een bomaanslag op een partijkantoor van de AK in het naburige Van. Daarbij vielen vijftig gewonden. Vorige maand schoot de PKK een afdelingshoofd van de jongerenafdeling van de AK-partij dood in de buurprovincie Sirnak.