Het neerstorten van het Russisch passagiersvliegtuig vorig jaar op 31 oktober in de Sinaï in Egypte werd veroorzaakt door een bom aan boord, die geplaatst was door terroristen.

Door een explosie in het bagageruim van de Airbus A321, 22 minuten na het opstijgen in Sharm-el-Sheikh, stortte het toestel vanaf bijna tien kilometer hoogte neer in de Sinaïwoestijn. Alle 224 inzittenden kwamen om. Het vliegtuig was op weg naar Sint-Petersburg in Rusland.

Dat is de conclusie van een onderzoek door een team van internationale luchtvaartexperts, schrijft de Russische krant Kommersant woensdag.

Door de explosie brak de staart van het toestel. De Airbus van maatschappij Kogalymavia/Metrojet dook onmiddellijk met de neus naar beneden en stortte neer. De meeste passagiers stierven door de plotselinge verandering in luchtdruk.

Islamitische Staat eiste nog op 31 oktober de verantwoordelijkheid op. Egypte deed dat af als onzin. In februari erkende de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi echter dat terroristen een bom in het vliegtuig hadden geplaatst. Het Kremlin gelastte omwille van de veiligheid alle vluchten naar Egypte af.

Video: Rusland onderzoekt wrakstukken vliegramp Sinaï

Rusland onderzoekt de wrakstukken vliegramp Sinaï
Rusland onderzoekt de wrakstukken vliegramp Sinaï