De toestand van de Israëlische oud-premier Shimon Peres is "ernstig", maar "stabiel”. Hij werd dinsdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege een beroerte met ernstige bloedingen.

De persoonlijke arts en schoonzoon van de 93-jarige politicus wist woensdagochtend te vertellen dat Peres even aanspreekbaar was. "Hij leek te volgen wat we hem vertelden."

Dokters brachten de oud-premier de afgelopen nacht in een kunstmatige coma vanwege zijn toestand en om onderzoek te doen. De politicus ligt aan de beademing en hij verkeert nog steeds in kritieke conditie, aldus AFP.

Peres' zoon Chemi liet eerder weten dat de familie bijeen zou komen in het ziekenhuis. Er zullen "later beslissingen worden genomen", zei hij daarbij.

Video: Toestand Peres is 'ernstig, maar stabiel'

Beroerte

Een beroerte is een medische aandoening waarbij de bloeddoorvoer in een deel van de hersenen kort wordt geblokkeerd. Uiteindelijk kan dat leiden tot bloedpropjes of het scheuren van aderen, waardoor er een interne bloeding ontstaat.

Medische bronnen verklaren tegenover de Israëlische krant Haaretz dat het waarschijnlijk gaat om een hartinfarct dat leidde tot een embolie, een afsluiting van een ader. Dat zorgde weer voor een bloedpropje in de hersenen van Peres, dat leidde tot een hersenbloeding.

Hart

In januari werd Peres opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen. Peres kreeg eerder deze maand een pacemaker, schrijft The Times of Israël, omdat hij bleek te kampen met een hartritme-afwijking. 

Premier Benjamin Netanyahu heeft Peres een spoedig herstel gewenst. "Shimon, we houden van je en de hele natie hoopt op je herstel", aldus Netanyahu. 

De in Polen geboren Peres won de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de interim-vredesakkoorden met de Palestijnen in 1993. Hij was twee keer premier en van 2007 tot 2014 president van Israël. Peres volgde in 1995 de vermoorde Yitzhak Rabin op.