De Israëlische oud-premier Shimon Peres is dinsdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft volgens het ziekenhuis een beroerte gehad met ernstige bloedingen.

Aanvankelijk verklaarde het kantoor van Peres dat de oud-premier in stabiele toestand verkeerde en dat hij volledig bij bewustzijn was, maar rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) blijkt dat Peres in een kunstmatige coma wordt gehouden. Zijn toestand is "ernstig".

Dokters hebben de oud-premier in een kunstmatige coma gehouden vanwege zijn toestand en om onderzoek te doen. De politicus ligt aan de beademing.

Volgens Peres' zoon Chemi komt de familie bijeen in het ziekenhuis. Er zullen "later beslissingen worden genomen", zei hij daarbij.

Video: Directeur ziekenhuis over conditie Peres

Beroerte

Een beroerte is een medische aandoening waarbij de bloeddoorvoer in een deel van de hersenen kort wordt geblokkeerd. Uiteindelijk kan dat leiden tot bloedpropjes of het scheuren van aderen, waardoor er een interne bloeding ontstaat.

Medische bronnen verklaren tegenover de Israëlische krant Haaretz dat het waarschijnlijk gaat om een hartinfarct dat leidde tot een embolie, een afsluiting van een ader. Dat zorgde weer voor een bloedpropje in de hersenen van Peres, dat leidde tot een hersenbloeding.

Hart

In januari werd de 93-jarige Peres opgenomen in het ziekenhuis vanwege hartproblemen. Peres kreeg eerder deze maand een pacemaker, schrijft The Times of Israël, omdat hij bleek te kampen met een hartritme-afwijking. 

Premier Benjamin Netanyahu heeft Peres een spoedig herstel gewenst. "Shimon, we houden van je en de hele natie hoopt op je herstel", aldus Netanyahu. 

De in Polen geboren Peres won de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de interim-vredesakkoorden met de Palestijnen in 1993. Hij was twee keer premier en van 2007 tot 2014 president. Peres volgde in 1995 de vermoorde Yitzhak Rabin op.