De van oorlogsmisdaden in Congo verdachte Bosco Ntaganda is naar eigen zeggen klaar om te sterven. Ntaganda startte een week geleden met een hongerstaking als protest tegen de slechte condities van zijn gevangenzetting bij het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC).

"Ik heb geen mogelijkheid om mijn vrouw en kinderen onder normale voorwaarden te zien", aldus de Rwandese Ntaganda in een verklaring die werd voorgelezen door zijn advocaat. "Daarom heb ik alle hoop verloren. Dit is waarom ik klaar ben om te sterven."

Ook liet Ntaganda weten dat zijn advocaat alle taken rondom zijn verdediging moest staken. De hongerstaking van de krijgsheer volgt na restricties die hem in 2014 zijn opgelegd. Zo zijn telefoonmogelijkheden en visitie-opties gelimiteerd voor Ntaganda. Dit omdat er een vermoeden bestond dat de krijgsheer zich bemoeide met getuigen in zijn strafzaak.

Ntaganda, alias 'The Terminator', zorgde voor dood en verderf in de Congolese regio Ituri in 2002 en 2003. De regio is rijk aan waardevolle delfstoffen zoals coltan. Dat wordt voor moderne communicatiemiddelen zoals mobiele telefoons gebruikt. Hij wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat daarbij onder meer om moord, verkrachting, slavernij en het inzetten van kindsoldaten.

Overgave

Het ICC zocht Ntaganda sinds 2006 maar hij kon pas in 2013 worden opgepakt, nadat hij zich in zijn geboorteland Rwanda had overgegeven aan leden van de ambassade van de VS in Kigali.

Ntaganda toont de betrokkenheid van Rwanda bij talrijke gruwelen die in Congo zijn gepleegd. Sinds 1998 zijn naar schatting vijf miljoen mensen om het leven gekomen als gevolg van de strijd en de gewelddadige plunderingen van Congo's natuurlijke rijkdommen.