De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil dat Amerikaanse speciale militaire eenheden uit het zuiden van zijn land worden teruggetrokken. 

Hun aanwezigheid maakt offensieven tegen lokale islamistische strijdgroepen lastiger, omdat zij gewilde gijzelaars zijn, zei Duterte maandag. 

''Ik wil geen ruzie met Amerika, maar zij moeten weg'', zei Duterte over de speciale eenheden, die trainingen geven aan Filipijnse militairen. Groepen als Abu Sayyaf ''zullen de Amerikanen echt doden, of proberen te ontvoeren om losgeld te vangen''. De VS zegt niet op de hoogte te zijn van de eisen van de Filipijnen. 

Duterte sprak maandag op een persconferentie over moslims die door Amerikaanse militairen werden gedood tijdens de Amerikaanse bezetting van de Filipijnen in het begin van de twintigste eeuw. Eerder schold Duterte Obama al uit. Obama zegde een afspraak voor een ontmoeting met Duterte af, maar sprak later toch kort met hem. 

Adviseren

De VS heeft sinds 2002 speciale eenheden in het zuiden van de Filipijnen, die Filipijnse militairen trainen en adviseren in de strijd tegen de moslimextremisten.

Op het hoogtepunt van die strijd waren er ongeveer 1.200 Amerikaanse militairen in Zamboango City en op de eilanden Jolo en Basilan. Tegenwoordig zijn het er minder, omdat Washington zijn veiligheidsbeleid nu meer richt op de Zuid-Chinese Zee.