'Zuid-Korea wil twintig extra gevechtsvliegtuigen door dreiging Noord-Korea'

Zuid-Korea overweegt twintig extra gevechtsvliegtuigen van het type Lockheed-Martin F-35 te bestellen om de kans te vergroten de Noord-Koreaanse leiding in geval van oorlog uit te kunnen schakelen. 

Dit hebben militaire bronnen maandag volgens het persbureau Yonhap gezegd.

De grote kernproef die vrijdag in Noord-Korea is uitgevoerd, heeft de spanning op het schiereiland weer opgevoerd. Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten waarschuwden maandag dat het noorden op elk moment weer een kernproef kan doen.

Militairen hebben er in Seoul op gewezen dat F-35 'stealth jets' erg moeilijk te traceren zijn door luchtafweerradars. Daarom kunnen de F-35's relatief ongestoord in actie komen in het goed verdedigde luchtruim van Noord-Korea.

Leiding

De F-35 is zo geschikt om commandocentra van de Noord-Koreanen uit te schakelen en ook om de leiding van Noord-Korea weg te vagen.

Zuid-Korea heeft al veertig van deze toestellen besteld. Ze zouden vanaf 2018 inzetbaar moeten zijn. Nederland heeft de F-35 als opvolger gekozen voor de General Dynamics F-16. Nederland zou er in ieder geval 37 van in huis halen.

Lees meer over:
Tip de redactie