Het gedwongen voeden van gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan, is toegestaan volgens de Israëlische wet. Dat bepaalde het Israëlische hooggerechtshof zondag.

Het hof verwerpt daarmee petities van de Israëlische Medische Associatie (IMA) en mensenrechtenorganisaties tegen de wet die dwangvoeding toestaat. Vorig jaar juni gaf de Israëlische regering groen licht voor die wet.

De IMA is fel tegenstander van de wet, omdat die het ziet als een vorm van marteling, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Ook wordt gevreesd dat vooral Palestijnen in Israëlische gevangenissen er slachtoffer van zullen worden.

De IMA roept dokters op zich om ethische redenen niet met dwangvoeding te bemoeien, ook als er een wet is die dat toestaat.

Levensgevaar

Het gaat om het dwangvoeden van gevangenen die in hongerstaking zijn en wiens leven in gevaar is. Een gevangene in hongerstaking is volgens het hof "geen gewone patiënt, maar iemand die bewust en vrijwillig zichzelf in een gevaarlijke situatie plaatst uit protest of om een persoonlijk of politiek doel te bereiken".

Israël riep de wet in het leven omdat het bang is dat de hongerstakers overlijden. Dat kan weer leiden tot protesten en onrust in de Westelijke Jordaanoever.