In Syrië zijn hevige gevechten uitgebroken aan de vooravond van de wapenstilstand maandag. Het Syrische leger en de gewapende groeperingen proberen zo hun positie te versterken, voordat de wapens tijdelijk worden neergelegd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakt zondag melding van gevechten rondom Aleppo en Damascus.

Het regeringsleger van president Bashar al-Assad probeert daarnaast in het bergachtige noorden terrein te winnen. Rebellen proberen in het zuidwesten hun positie te verbeteren.

Maandag gaat volgens planning een wapenstilstand in waarvoor de Verenigde Staten en Rusland zich hebben ingespannen. Het staakt-het-vuren moet ervoor zorgen dat er humanitaire hulp de burgerbevolking kan bereiken, onder meer in de zwaar getroffen stad Aleppo.

Respecteren

Het Syrische bewind heeft laten weten het bestand te respecteren. De gematigde rebellengroep het Vrije Syrische Leger (FSA) liet weten weinig vertrouwen te hebben in de afspraken.

Iran reageerde positief op het akkoord. Het land steunt de regering van Assad. De Libanese terreurgroep Hezbollah, die samen met het leger vecht in Syrië, zegt zich aan de afspraken te houden.

Welkom

Turkije noemde de overeenkomst "welkom". Westerse landen en de Verenigde Naties hebben positief gereageerd op het akkoord, dat na wekenlange onderhandelingen tussen de VS en Rusland tot stand kwam.

Een wapenstilstand in Syrië is "van levensbelang", zei minister Bert Koenders eerder. "Dit kan een doorbraak zijn, als naleving door alle partijen wordt gecontroleerd, de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland precies is en Assad zijn vliegtuigen echt aan de grond houdt. Belangrijk is ook dat humanitaire toegang nu overal gegarandeerd wordt."

Jihadisten

Jihadistische groeperingen, zoals terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en Jahbet al-Sham (voorheen Nusra Front, de al-Qaedatak in Syrië), trekken zich waarschijnlijk niets aan van het akkoord.

De twee groepen zijn voor zowel de Verenigde Staten als Rusland  en het Syrische bewind doelwit.

Video: Man wordt levend uit puin gered na luchtaanval bij Syrische stad Douma