Duitse autoriteiten hebben momenteel zeker 520 radicale moslims in beeld die mogelijk alleen of in groepsverband aanslagen willen plegen. 

Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière in een interview met dagblad Bild. 

Nog eens 360 personen zouden als "relevante" personen worden beschouwd, omdat ze nauwe banden hebben met verdachte groepen.

"De terreurdreiging in Duitsland komt nu van zowel buitenlandse groepen als van fanatieke eenlingen", stelt de minister.

"De teams worden in het geheim Europa in gesmokkeld en bereiden hun acties voor zonder te worden opgemerkt, zoals we zagen bij de aanvallen in Parijs en Brussel. Maar wat nog moeilijker is, is om de fanatieke eenlingen op te sporen. Helaas gaat er van beide een reële dreiging uit", zegt De Maizière.

Maatregelen

Vorige maand presenteerde De Maizière een reeks terreurmaatregelen. Het wordt in Duitsland wellicht mogelijk voor artsen hun beroepsgeheim te schenden als ze het vermoeden hebben dat een van hun patiënten een terroristische aanslag wil plegen.

Ook werd voorgesteld om criminele vluchtelingen sneller uit te kunnen zetten. Daarvoor moet een nieuwe snelrechtprocedure komen. Van jihadisten die naar het buitenland zijn gegaan, moet het paspoort afgepakt kunnen worden.

Duitsland was tot voor kort grote aanslagen zoals die in Frankrijk en België bespaard gebleven. Maar in juli sloegen sympathisanten van terreurbeweging Islamitische Staat tweemaal toe: in een trein en bij een muziekfestival. De daders wisten niemand te doden, wel raakten twintig mensen gewond.