John Hinckley, de man die 35 jaar geleden de Amerikaanse president Ronald Reagan neerschoot, is zaterdag vrijgelaten. Een federale rechter besliste in juli dat hij lang genoeg in een psychiatrisch ziekenhuis was behandeld en geen gevaar meer vormt voor de samenleving.

Dat meldt de krant The Washington Post.

Hinckley was 25 jaar toen hij geobsedeerd raakte door de actrice Jodie Foster en de film Taxi Driver, waarin ook een aanslag wordt gepleegd op een presidentskandidaat. Met de actie wilde hij indruk maken op Foster. 

In 1981 begon de man Reagan langdurig te stalken en schoot hij de president, diens woordvoerder James Brady, een lijfwacht en een politieman op 30 maart 1981 neer voor een hotel in Washington.

Reagan kreeg een kogel onder zijn linkerarm en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek werd geconstateerd dat de president een doorboorde long en inwendige bloedingen had. Op 11 april werd Reagan weer ontslagen uit het ziekenhuis. Zijn perschef Brady liep hersenletsel op bij de aanslag. Hij overleed in 2014.

De nu 61-jarige Hinckley trekt na zijn vrijlating in bij zijn negentigjarige moeder, die in een besloten gemeenschap woont in Williamsburg in Virginia. De afgelopen tien jaar was Hinckley daar al geregeld op proefverlof, steeds voor langere periodes.

1981: Hinckley schiet Ronald Reagan neer

1981: Hinckley schiet Ronald Reagan neer
1981: Hinckley schiet Ronald Reagan neer

Voorwaarden

De verdediging van Hinckley voerde met succes aan dat hij ontoerekeningsvatbaar was. Aan de vrijlating van Hinckely zijn wel tientallen voorwaarden verbonden. De man moet binnen een straal van 75 kilometer van Williamsburg blijven en bij een psychiater onder behandeling blijven.

Ook moet hij een telefoon met gps bij zich hebben, uit de buurt van overheidscentra blijven en mag hij niet praten met journalisten. Als hij terugvalt of de voorwaarden overtreedt, moet hij weer worden opgenomen.