De Syrische oppositie en andere partijen hebben positief gereageerd op de aangekondigde wapenstilstand in Syrië. Vrijdagavond kwamen Rusland en de Verenigde Staten na twaalf uur onderhandelen tot een akkoord over de oorlog in het land.

Woordvoerster Bassma Kodmani van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC) denkt dat het akkoord een positieve invloed kan hebben op de bevolking. Volgens Kodmani ligt de toepassing van de wapenstilstand wel in de handen van Rusland, dat als enige land het regime tot naleving kan bewegen.

Het stoppen van de gevechten moet het voor humanitaire organisaties mogelijk maken hulp te verlenen in alle belegerde gebieden, waaronder de zwaar getroffen stad Aleppo.

De Syrische regering stemde zaterdag in met de wapenstilstand, aldus persbureau SANA. Bronnen melden dat het staakt-het-vuren een belangrijk hulpmiddel is om tot politieke oplossingen te komen voor de crisis in Syrië.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak van "het juiste moment". "Alle partijen die betrokken zijn bij dit conflict moeten zorgen voor een effectieve implementatie."

Koenders

Een wapenstilstand in Syrië is "van levensbelang", zegt minister Bert Koenders. "Dit kan een doorbraak zijn, als naleving door alle partijen wordt gecontroleerd, de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland precies is en Assad zijn vliegtuigen echt aan de grond houdt. Belangrijk is ook dat humanitaire toegang nu overal gegarandeerd wordt." 

Ook Turkije noemt de overeenkomst "welkom". Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt bereid te zijn steun te geven aan pogingen om tot een politieke oplossing te komen in Syrië. Ook biedt Turkije humanitaire hulp aan Aleppo, in samenwerking met de Verenigde Naties.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei in een verklaring dat het belangrijk is dat het regime in Damascus zijn verantwoordelijk neemt. "Ik roep Rusland op om daarop invloed uit te oefenen."

Video: Rusland en VS sluiten akkoord over oorlog in Syrië

Rusland en VS sluiten akkoord over oorlog in Syrië
Rusland en VS sluiten akkoord over oorlog in Syrië

Vrije Syrische Leger

De gematigde rebellengroep het Vrije Syrische Leger (FSA) liet evenwel weten weinig vertrouwen te hebben in de afspraken. Fares el-Bayoush, commandant, stelde dat Rusland en de regering eerdere afspraken nooit zijn nagekomen.

De Verenigde Staten en Rusland hebben voorafgaand aan het akkoord weken met elkaar gesproken om het geweld in Syrië te stoppen.