Noord-Korea heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een nucleaire test uitgevoerd. De schok veroorzaakte een aardbeving met een magnitude van 5,3.

Lang was onduidelijk of het daadwerkelijk om een test ging, maar verschillende seismologische instituten meldden dat het zou gaan om een zeer krachtige explosie. Volgens het meteorologische bureau van Zuid-Korea zou het zelfs gaan om de grootste ontploffing van Noord-Koreaanse nucleaire wapens ooit. 

Zuid-Korea houdt vrijdag crisisberaad over de situatie. Er is al een crisismanagementteam samengesteld.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye noemt de test "een overtreding van de VN-resoluties en een groot probleem voor de internationale gemeenschap". Het bewijst volgens haar "de maniakale roekeloosheid" van president Kim Jong Un. Het Zuid-Koreaans ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ze bij de VN zal pleiten voor strengere sancties tegen het buurland.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vrijdagochtend met de Zuid-Koreaanse president telefonisch over de kwestie. Volgens Zuid-Koreaanse autoriteiten zou Obama hierbij alle beschikbare middelen hebben toegezegd, inclusief afweerwapens. De twee leiders zouden het eens zijn dat een nieuwe VN-resolutie mogelijk nodig is om het atoomprogramma van Noord-Korea te stoppen.

De Veiligheidsraad van het Witte Huis laat in een verklaring weten dat ze de situatie nauw in de gaten houdt. "We evalueren voortdurend in nauwe samenwerking met onze lokale partners." 

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon veroordeelt de nucleaire test door Noord-Korea in scherpe bewoordingen. Hij sprak van een ''schaamteloze schending'' van de resoluties van de VN Veiligheidsraad.

''Ik reken erop dat de raad eensgezind blijft en gepaste maatregelen neemt. We moeten dringend een eind maken aan deze almaar toenemende escalatiespiraal.''

Ook de Europese Unie constateerde dat de proef in strijd is met een resolutie van de Verenigde Naties over het testen en het gebruik van kernwapens. De EU vindt dat Noord-Korea ogenblikkelijk al zijn atoomwapens moet afdanken en zijn nucleair programma moet schrappen, zei Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger belast met Buitenlandse Zaken en het Veiligheidsbeleid.

Japan

Een woordvoerder van de Japanse regering laat vrijdag weten dat Tokyo overweegt verdere sancties tegen Noord-Korea in te voeren. In een persconferentie noemt hij de nucleaire ontwikkelingen van het land "een groot gevaar voor de Japanse veiligheid". De Japanse premier Shinzo Abe heeft inmiddels laten weten dat een dergelijke test "niet getolereerd kan worden".

De mogelijke nucleaire test door Noord-Korea zou de tweede dit jaar zijn. Zo haalde het land in januari de woede van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de hals door in het zelfde gebied raketten af te vuren.

Er werd al eerder gespeculeerd over mogelijke nieuwe testen nadat de Verenigde Staten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un op de zwarte lijst had gezet vanwege het schenden van de mensenrechten.