Salah Abdeslam, het enige overlevende lid van de groep terroristen die de aanslagen van 13 november in Parijs uitvoerde, blijft zwijgen over zijn rol bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

Abdeslam is donderdag naar het paleis van justitie in de Franse hoofdstad overgebracht.Hij zal volgens Franse media worden verhoord door antiterrorismerechters

Bij de aanslagen in Parijs en de voorstad Saint-Denis kwamen 130 mensen om het leven. Sinds zijn uitlevering door België aan Frankrijk op 27 april heeft hij er het zwijgen toegedaan.

Bij zijn eerste voorgeleiding in mei weigerde hij te spreken en op 7 juli wilde hij zelfs niet uit zijn cel komen, uit protest tegen de 24-uursbewaking waaraan hij blootstond. Volgens zijn advocaat Frank Berton blijft hij ook donderdag zwijgen.

"Wij hebben goede hoop dat Salah Abdeslam vroeger of later gewoon op de vragen van de rechter antwoord zal geven", zei Berton.

Uitzonderlijk

De Franse Raad van State oordeelde dat deze controle niet disproportioneel was, gelet op het "uitzonderlijke karakter  van de terroristische daden waarvan hij wordt verdacht.

Abdeslam werd in maart in de Brusselse gemeente Molenbeek opgepakt. Tegenover Belgische onderzoekers bagatelliseerde hij zijn eigen rol.

Hij volgde zijn broer Brahim en durfde niet in te gaan tegen de coördinator van de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, die enkele dagen later omkwam toen Franse antiterrorismecommando's diens schuilplaats bestormden.

Logistieke rol

Abdeslam wordt op zijn minst verdacht van een logistieke rol bij de aanslagen. Zo zou hij op zijn naam auto's en appartementen hebben gehuurd.

Hij was ook degene die de aanslagplegers bij het Stade de France afzette. Een explosievengordel die werd gevonden in een vuilnisbak deed vermoeden dat hij zelf ook een aanslag moest plegen, maar daar op het laatst van af had gezien.