Presidentskandidaat Donald Trump wil een groot leger. Dat maakte de Republikein woensdag bekend tijdens een speech in Philadelphia. Het is voor het eerst dat Trump spreekt over zijn plannen voor de Amerikaanse defensie.

Trump denkt aan een legereenheid zo groot als het leger dat voormalig president George W. Bush naar Irak en Afghanistan stuurde. Voor de Amerikaanse marine wil hij ook veel meer schepen dan dat in de planning staat van het Pentagon. "De vloot van de Air Force is te oud. Tweede generatie vliegers zitten in dezelfde vliegtuigen als hun vaders. Dit past niet bij de Verenigde Staten", aldus Trump.

Donald Trump verscheen in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst tijdens de campagne samen met Hillary Clinton voor de camera's. De twee Amerikaanse presidentskandidaten gingen niet met elkaar in debat, maar spraken afzonderlijk op een forum voor oud-militairen.

Trump prees hier de Russische president Vladimir Poetin om zijn leiderschap. De Republikein zei dat Poetin "veel meer een leider heeft getoond dan onze president ooit is geweest". 

Email-schandaal

Clinton verdedigde haar kundigheid en beoordelingsvermogen met betrekking tot het email-schandaal. 

Ondertussen werd zij onder vuur genomen over haar omgang met geheime informatie via haar persoonlijke email-server. Volgens een Amerikaanse officier zou hij de gevangenis ingegaan zijn als hij zo was omgesprongen met geheime emails als Clinton had gedaan. "Ik heb precies gedaan wat ik moest doen en ik neem het altijd heel serieus en zal dat altijd doen", antwoordde Clinton.