In het Maracana-stadion in Rio de Janeiro zijn in de nacht van woensdag op donderdag de Paralympische Spelen geopend. De Braziliaanse president Michel Temer verklaarde de Paralympics voor geopend rond 2.00 uur.

Atlete Marlou van Rhijn droeg tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag. De 24-jarige sprintster veroverde vier jaar geleden in Londen goud op de 200 meter en won zilver op de 100 meter. Prinses Margriet juichte namens Nederland vanaf de tribune de sporters toe.

Een recordaantal van 126 Nederlandse sporters zal in Rio in veertien verschillende sporten deelnemen. Een twintigtal van hen was bij de ceremonie aanwezig.

De rest was achtergebleven in het olympisch dorp omdat zij op korte termijn in actie komen. Verder liepen trainers en begeleiders mee.

Vuurwerk

De ceremonie begon om 23.00 uur Nederlandse tijd met veel dans, muziek en vuurwerk. Veel stond in het teken van de zintuigen, zoals horen, voelen en ruiken. Om 23.45 uur kwam de Syrische zwemmer Ibrahim Al-Hussein als eerste binnen tijdens de vlaggenparade. Hij en de Iraanse discuswerper Shahrad Nasajpour doen mee namens het Refugee Paralympic Team onder de Paralympische vlag. Brazilië sloot de lange rij.

Daarna hield voorzitter Carlos Guzman van het Braziliaanse organisatiecomité een toespraak, waarin hij de Paralympics de "belangrijkste missie ter wereld, omwille van gelijkheid onder alle mensen" noemde.

Bij zijn dankwoord richting de overheid, de stad en de regio kon hij rekenen op veel boegeroep vanaf de tribune. De hoge kosten van de Spelen zorgen voor een diepe verdeeldheid in het land.

Video: Paralympische Spelen officieel geopend

Toespraak

Ook de president van Internationaal Paralympisch Comité Sir Phillip Craven hield een toespraak. Hierin prees hij de sporters en met name die van het bovengenoemde vluchtelingenteam.

Meervoudig medaillewinnaar op de 200 en 400 meter sprint Antonio Delfino bracht om 2.43 uur de olympische vlam het stadion binnen. Het eindpunt was zwemmer Coldoaldo Silva. Hij mocht de vlam ontsteken in het stadion. 

Silva houdt het record in handen van meeste medailles voor een atleet op de Paralympics ooit. Hij won 13 plakken, waaronder zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Na de Spelen in Rio beeindigt hij zijn carrière. 

159 landen

Aan het sportevenement van anderhalve week doen ruim vierduizend atleten uit 159 landen mee. Het is voor het eerst dat de Paralympische Spelen in Latijns Amerika plaatsvinden. Vier jaar geleden in Londen bestond de paralympsiche Oranje-ploeg nog uit 91 sporters. Toen veroverde Nederland tien keer goud, tien keer zilver en negentien bronzen medailles. Die score wil de Nederlandse equipe in Brazilië gaan overtreffen. 

's Werelds bekendste Paralympier was overigens niet bij de ceremonie aanwezig. De Zuid-Afrikaanse 'Bladerunner' Oscar Pistorius zit in de cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013.