De Europese sancties tegen circa 150 Russische personen en 37 bedrijven en organisaties worden met zes maanden verlengd.

De ambassadeurs van de EU-lidstaten kwamen dat woensdag overeen, aldus diplomatieke bronnen. Op de zwarte lijst staan Russen die medeverantwoordelijk worden gehouden voor het conflict in Oekraïne.

Onder meer oligarchen en politici uit de omgeving van president Vladimir Poetin zijn getroffen door de sancties. Hun financiële tegoeden in de EU blijven bevroren en ze mogen niet naar EU-landen reizen. Ook andere ondernemingen op de Krim staan op de lijst.

De strafmaatregelen zouden op 15 september verlopen, maar gezien het gebrek aan naleving van het vredesakkoord van Minsk, zien de lidstaten geen reden tot versoepeling. De formele vaststelling volgt naar verwachting over enkele dagen.

De andere economische sancties die de EU tegen Rusland heeft getroffen na de Russische inlijving van de Oekraïense Krim in 2014 werden afgelopen juni al met zes maanden verlengd. Dit gaat onder meer om sancties op het gebied van energie, defensie en geldstromen.

Vredesgesprekken

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft woensdag bekendgemaakt dat hij volgende week naar Oekraïne reist. Samen met zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault bekijkt hij dan de mogelijkheden tot nieuwe vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland.

Duitsland en Frankrijk hebben een leidende rol in deze gesprekken die de situatie in het oosten van Oekraïne stabiel moeten houden.

Steinmeier spreekt zijn hoop uit dat de wapenstilstand in Oekraïne kan worden verstevigd. De Russische president zei eerder deze week dat hij de vredesgesprekken blijft steunen.