Een lokale rechter in Corsica heeft dinsdag een streep gezet door het besluit van de Franse Raad van State, die eerder deze maand het boerkiniverbod ongeldig verklaarde.

Volgende de rechter in het departement Bastia heeft de burgemeester van de badplaats Sisco terecht een boerkiniverbod ingesteld nadat op 13 augustus een vechtpartij was uitgebroken tussen drie families.

"In de specifieke omstandigheden kunnen risico's ontstaan die de openbare orde kunnen verstoren en het is aan de burgemeester om deze te voorkomen," aldus de uitspraak van de rechter. Het risico op ordeverstoring weegt in dit geval zwaarder dan individuele vrijheden. 

De aanleiding voor de vechtpartij vorige maand was volgens getuigen een foto die door toeristen werd gemaakt van een vrouw in boerkini. Meerdere Franse badplaatsen, waaronder tientallen op Corsica, stelden daarop een verbod in op lichaamsdebekkende badkleding. 

Burgemeester Ange-Pierre Vivoni kreeg steun van tientallen collega's op het eiland, die hopen op een gelijksoortige uitspraak als de rechter zich op 13 september buigt over het verbod in de plaats Ghisonaccia.

Raad van State

De hoogste Franse rechter besloot op 26 augustus dat het verbod in strijd handelde met de individuele vrijheden. De zaak ging over een boerkiniverbod in Villeneuve-Loubet aan de Côte d'Azur. 

De Franse Liga voor de rechten van de mens, die de zaak voor de rechter bracht, zegt de rechter opnieuw te zullen raadplegen over de uitspraak op Corsica. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er geen duidelijk verband tussen de vechtpartij en het dragen van een boerkini.

"De rechtbank gaat er zonder meer vanuit dat er een verband is tussen het dragen van een boerkini en het verstoren van de openbare orde. Deze aanname is niet acceptabel," luidt een reactie.

Video: VN dringt aan op opheffen Frans boerkiniverbod