De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton heeft dinsdag gezegd dat er wel moet worden samengewerkt met de Filipijnen, maar op basis van wederzijds respect.

Ze verwijst daarmee naar een uitspraak van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Hij noemde president Barack Obama maandag een "klootzak".

Clinton zei ook dat Obama volkomen gelijk had dat hij de afspraak met Duterte had afgezegd.

Ondanks dat de Amerikaanse overheid ontsteld was over de uitspraken van de Filipijnse president, zou dit geen grote schade hebben aangebracht aan de onderlinge relatie. Vanwege de spanningen in Azië, veroorzaakt door de uitgebreide territoriale claims van China in Azië, zijn de twee landen gedwongen om samen te werken.

Samenwerking

"Wat gezegd is, is gezegd, maar we willen een hartelijke sfeer en een open, sterke samenwerking met de Filipijnen", zei de Amerikaanse woordvoerder Mark Toner.

Obama en Duterte zouden in Vientiane, de hoofdstad van Laos, met elkaar spreken. Daar is een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN).

Aanpak

Duterte zei vooraf dat Obama hem niet de les moest gaan lezen over de keiharde aanpak van drugshandelaren en -gebruikers in de Filipijnen sinds hij in mei aan de macht kwam. Die aanpak heeft aan zeker 2.400 Filipino's het leven gekost.

"Hij moet mij met respect behandelen en mij geen vragen stellen over mensenrechten." Duterte zou in dat geval de Amerikaanse president uitschelden. Duterte noemde Obama "een klootzak" als hij hem toch zou aanspreken op de situatie in de Filipijnen.

Spijt

Duterte liet na het afzeggen van de afspraak door het Witte Huis in een verklaring weten "spijt te hebben van de controverse die is ontstaan na het maken van de opmerking". Het uitschelden was "niet bedoeld als persoonlijke aanval".

Het is niet de eerste keer dat Duterte een wereldleider uitscheldt. Eerder noemde hij Paus Franciscus ook een "klootzak" en de Amerikaanse ambassadeur in de Filipijnen een "homoseksuele klootzak".