Over de hele wereld hebben bijna 50 miljoen kinderen hun huis moeten verlaten door gewelddadige conflicten. 28 miljoen van hen zijn op de vlucht geslagen voor geweld.

Dat schrijft Unicef in een nieuw rapport dat woensdag verscheen. De bescherming van de kinderen tijdens en na de reis schiet vaak tekort, meldt de organisatie.

Volgens het rapport is de helft van alle vluchtelingen een kind. Unicef noemt dat een buitensporig aantal dat blijft groeien. In 2015 kwam bijna de helft van alle kinderen uit Syrië of Afghanistan.

Vermoedelijk bevinden de meeste kindvluchtelingen zich in Turkije. Libanon heeft het grootste aantal vluchtelingen in verhouding tot de bevolking. Een op de vijf mensen in Libanon is een vluchteling.

Armoede

Volgens Anthony Lake, algemeen directeur van Unicef, zijn ongeveer 20 miljoen kinderen ontheemd door bijvoorbeeld extreme armoede of geweld van bendes.

"Velen lopen risico op misbruik en gevangenschap omdat ze geen papieren hebben. Ze vallen tussen wal en schip."

Onbegeleid

In 2015 vroegen meer dan 100.000 onbegeleide minderjarigen asiel aan in 78 landen. Dat is drie keer zoveel als in 2014.

Volgens de Unicef-directeur lopen deze onbegeleide kinderen het grootste risico op uitbuiting en misbruik, onder meer door smokkelaars en mensenhandelaren.

Aankomst

Unicef zegt zich ook zorgen te maken over de tocht die kindvluchtelingen doormaken om tot een veilige bestemming te komen. Ze lopen het risico op verdrinking, verhongering en uitdroging. Ook kunnen ze slachtoffer worden van mensenhandel of worden verkracht of gedood.

Daarnaast hebben kinderden vaak bij aankomst in het land waar ze willen verblijven te maken met vreemdelingenhaat en discriminatie. In de ergste gevallen leidt dat tot geweld. In Duitsland zijn vorig jaar 850 aanvallen geweest op vluchtelingenverblijven.