China waarschuwt dat mensen die pleiten voor de onafhankelijkheid van Hongkong gestraft kunnen worden.

Dat zeggen Chinese staatsmedia, volgens de BBC.

De waarschuwing volgt op de winst die voorvechters van een onafhankelijk Hongkong behaalden tijdens de verkiezingen in de autonome Chinese stadstaat. 

Tweederde van de te verdelen zetels werden gewonnen door kandidaten die voor de Hongkongse onafhankelijkheid zijn. Door die winst kunnen ze gelijkschakeling met de rest van China blijven blokkeren. 

Onafhankelijkheid

De Chinese regering is fel tegen meer politieke onafhankelijkheid voor Hongkong en geeft aan dat mensen die publiekelijk voor onafhankelijkheid pleiten gestraft mogen worden.

Eerder werden enkele kandidaten uitgesloten van de verkiezingen, omdat ze niet konden bewijzen dat ze niet langer onafhankelijkheid nastreven.

Paraplu-revolutie

De verkiezing van zondag was de eerste sinds de demonstraties van de zogenoemde paraplu-revolutie van twee jaar geleden. Studenten en andere pleitbezorgers van democratisering bezetten toen delen van de stad om minder Chinese bemoeienis af te dwingen.

De regering in Peking zwichtte niet, maar de radicale oppositie gaf niet op en putte energie uit de steun die zij met de protestacties had vergaard.